Nieuws archief.


Najaarsbijeenkomst 2017

Zaterdag 4 november 2017

ROVC Galvanistraat 13 6716 AE Ede

Zie Kroniek 54 voor agenda.

 

Voorjaarsbijeenkomst 2017

De Voorjaars excursie van Ambacht & Gereedschap zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 13 mei.We zullen dan te gast zijn in het molenmuseum 'De Wachter' in Zuidlaren. De details van het programma zullen in de Kroniek van april verschijnen en het beloofd een bijzonder interessante dag te worden. Zoals u misschien weet is dit museum nog niet zo lang geleden geopend en heeft ons lid Dick de Hart er een plaatsje gekregen voor zijn mooie collectie antieke gereedschappen. Zet deze datum vast in uw agenda!

 Presentatie Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De dia voorstelling van Ineke Strouken is digitaal beschikbaar. klik hier om te downloaden/openen 

Foto's Voorjaarsexcursie 2016 beschikbaar.

klik hier om te downloaden/openen


 

Ambachtslieden gezocht

Het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur is op zoek naar  ambachtslieden met passie voor hun hobby en/of creatieve hobbyisten met een ambachtelijk tintje. Het museum wil deze groep graag een extra platform bieden in de wintermaand december. Men organiseert van 6 december tot en met 23 december een kerstmarkt in de expositiezalen van het museum, dit als extraatje voor de museumbezoekers én om het verleden nog eens extra in leven te houden. Ook mogen deze hobbyisten en ambachtslieden gratis, middels een eigen stand op deze kerstmarkt, naast het demonstreren van bijv. hun passie ook producten verkopen. Qua invulling van de kerstmarkt kunt u denken aan houtsnijwerken, (kerst)klompenmaker, glas graveren, (sier)schilderwerk, strovlechten, kaarsen maken, smederij of traditionele lekkernijen uit Nederland. Door het organiseren van deze kerstmarkt hoopt het museum zich te onderscheiden en de deelnemende standhouders een mooie plaats te bieden.
Bij interesse, gelieve contact op te nemen met:
Ronald Bakker
Oude Ambachten & Speelgoed Museum,
Rijksweg 87
3784 LV Terschuur
Tel. 0342462060
info@ambachtenmuseum.nl

Najaarsbijeenkomst zaterdag 12 november 2016

Op dit moment zijn wij druk doende onze traditionele najaarsbijeenkomst te organiseren. Dit keer krijgt een en ander een extra feestelijk tintje vanwege ons 25 jarig jubileum. Een tipje van de sluier kunnen we reeds oplichten. Het ochtendprogramma zal in het teken staan van een mini- symposium waarvoor we een viertal sprekers hebben uitgenodigd en dat in het teken staat van het behoud van ons culturele erfgoed en de rol van Ambacht & Gereedschap daarin. Het middagprogramma zal niet veel afwijken van wat we gewend zijn met verkoop, verloting en veiling. De Gildebrief van dit jaar heeft ook een extra feestelijk tintje want het is voor de tiende keer dat deze publicatie verschijnt. Het wordt dan ook een bijzonder exemplaar met maar liefst 16 pagina’s extra en een nog grotere variëteit aan artikelen. Deze zal u op de bijeenkomst worden uitgereikt samen met een Jubileum-cadeau dat nog een verassing blijft. Dus aarzel niet en zet de datum vast in uw agenda.


Landleven dagen Ned. Openlucht Museum 9, 10 en 11 september.

Voor alweer de derde keer zal A & G vertegenwoordigd zijn op de Landleven dagen in het Openluchtmuseum. Zoals gewoonlijk hebben we weer de fantastische locatie van de Marker scheepswerf tot onze beschikking die we zullen inrichten met een expositie van bijlen. Deze dagen zijn een mooie gelegenheid om naar het museum te komen omdat er naast de reguliere bezienswaardigheden allerlei activiteiten zijn georganiseerd die betrekking hebben op landleven. Hier komen duizenden bezoekers op af temeer daar het weer naar het zich laat aanzien nog beter wordt dan vorig jaar.


Mededeling van het Bestuur

Gelukkig is de oproep in de laatste A & G Kroniek voor een kandidaat voorzitter voor de Werkgroep Schavenmerken niet onbeantwoord gebleven. Wij zijn erg blij met het feit dat Dhr. John de Vreede zich bereid verklaard heeft deze taak op zich te nemen. Zoals misschien niet bij iedereen bekend is houdt de werkgroep zich bezig met het inventariseren van schavenmerken en het zoeken naar de bijbehorende schavenmaker. Een en ander heeft tot doel het werk van Gerrit van der Sterre, zoals neergelegd in zijn boek 'Vier eeuwen Nederlandse Schaven en Schavenmakers', voort te zetten en te komen tot aanvullingen op met name het achter in het boek opgenomen namen- en merkenregister. 
Wij wensen John en de rest van de werkgroep veel succes bij hun zoektocht.
Namens het bestuur
Hein Coolen, Voorzitter.

     

Voorjaarsexcursie naar Markelo  

Zaterdag 21 mei waren we te gast bij Johan Mekenkamp in Markelo en zijn fantastisch ingerichte oude timmermanswerkplaats. Er waren toch weer 100 deelnemers maar onze aanvankelijke angst dat we deze aantallen niet kwijt zouden kunnen bleek volstrekt ongegrond. Iedereen kon zich vrijelijk bewegen door de velen ruimten en op geen enkel moment had ik de indruk dat het ergens te druk was. Wel werden we geholpen door het schitterende weer zodat de koffie bij aankomst op de binnenplaats kon worden genuttigd en ook de veiling hier kon plaatsvinden.

Er was ruim twee uur uitgetrokken voor de bezichtiging van al het moois. Demonstraties werden op verzoek gedaan door Johan zelf, zijn broer Erik en diens zoon. Het mooie van deze werkplaats is immers dat het geen museum is, maar een  plek waar echt gewerkt kan worden. En dit terwijl toch alles dateert uit de jaren ’20 en ’30.

Voor de kleine veiling die tussendoor was gepland was zeer veel animo. Enkele mooie beitels en schaven vonden gretig aftrek.

Na afloop was er tijd om gezellig de lunch te gebruiken in het plaatselijke restaurant, waarna iedereen nog even gezellig de sfeer van Markelo kon proeven. De dag werd besloten met een drankje, wederom in “De Haverkamp”.

Wij zijn Johan bijzonder dankbaar dat hij ons een kijkje heeft gegund in zijn museale werkplaats. Voor A & G was het een mooi begin van het jubileumjaar.

Nieuwe updates Wikitoolia 

In de wikitoolia zijn nieuwe artikelen geplaatst. Deze zijn afkomstig uit het tijdschrift van A&G uit 2003. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat alle leden bijdragen leveren voor de wikitoolia. Dit mogen ook kleine bijdragen zijn die u graag wilt delen met de andere leden. Mail naar: webmaster.

Voor en door leden.

Het is de bedoeling dat de website een plek is waar leden en andere belangstellenden regelmatig naar terug keren. Dat kan alleen als er steeds nieuwe informatie te vinden is. Hier ligt een belangrijke taak voor de leden! Heeft u iets wat u graag wilt delen voor bijvoorbeeld de Wikitoolia of het fotoalbum? Stuur het ons door. Kent u een interessante festiviteit of gebeurtenis? Geef dit door zodat wij dit op kunnen nemen in de agenda. 

Najaarsbijeenkomst goed bezocht!

De najaarsbijeenkomst van Ambacht en Gereedschap op 14 november was erg goed bezocht. Nog nooit eerder waren zo veel leden op deze bijeenkomst afgekomen. Blijkbaar werkt de opzet van deze dag erg goed en bevalt de nieuwe locatie in Ede ook prima. Al met al een zeer gezellige bijeenkomst! De foto's kunt u terugvinden in het tabblad najaarsbijeenkomsten en het fotoalbum.   

Welkom op de nieuwe website van onze vereniging Ambacht en Gereedschap!

Tijdens de najaarsbijeenkomst van Ambacht en Gereedschap hebben wij onze nieuwe website gepresenteerd. Getracht is om alle wensen en ideeën van de leden te verwerken in een toegankelijke website. Hopelijk zijn we daarin geslaagd met nieuwe onderdelen als de "Wikitoolia", fotoalbums, agenda e.d. Uiteraard is het een website in ontwikkeling. We staan open voor suggesties en verbeteringen. Bekijkt u alles eens rustig en mochten er vragen/opmerkingen zijn, schroom niet te reageren via onderstaand mailadres
Deze tekst past u aan door erop te klikken.